W Polsce hoduje się różne rasy bydła – hodowcy coraz częściej otwierają się na rasy pochodzące z innych krajów. Ogólnie hodowlę bydła można podzielić na utrzymywanie bydła mlecznego oraz bydła mięsnego. Rasa, która cieszy się największą popularnością w Polsce, to rasa holsztyńsko-fryzyjska, czarno-biała.
Nasienie do inseminacji krów mlecznych i mięsnych
W gospodarstwach można znaleźć również krowy polskie czerwone oraz krowy polskie czerwono-białe. Poza granicami Polski popularne są takie rasy jak angus, simental i inne. Cechą charakterystyczną ras mięsnych są duże przyrosty mięśniowe. Z kolei u ras mlecznych najważniejsza jest wydajność mleczna. Są to cechy przekazywane na potomstwo genetycznie. Właśnie dlatego tak ważne jest odpowiednie dobranie nasienia, którym zostanie zainseminowana krowa. Takie nasienie buhajów różnych ras można pozyskiwać w bankach nasienia. Istnieją one nie tylko w Polsce – równie dobrze można zamawiać nasienie do inseminacji bydła spoza granic naszego kraju. Nasienie buhajów ma to do siebie, że jeśli jest odpowiednio przechowywane, to może przetrwać nawet długi transport i wcale nie wpłynie to na jego jakość. Najczęściej nasienie buhajów przechowywane jest w ciekłym azocie, w specjalnych rurkach, których później używa się w pistoletach inseminacyjnych. Oczywiście przed inseminacja krowy nasienie trzeba rozmrozić. Nie można rozmrażać nasienia w bardzo wysokiej temperaturze. Wystarczy letnia woda.
Drugą sprawą jest to, że do nasienia nie może dostać się woda, bo ta prowadzi do natychmiastowego zabicia plemników. W bankach nasienia można wybierać materiał pochodzący od buhajów z konkretnymi cechami hodowlanymi np. dużymi przyrostami masy ciała (co jest istotne w hodowli bydła mięsnego). Możliwe jest oczywiście krzyżowanie różnych ras bydła ze sobą.