Drób to obecnie najchętniej zjadane mięso na świecie, zdecydowanie wyprzedza inne rodzaje tego produktu. Wiąże się to z tanim kosztem produkcji i szybkim przyrostem zwierząt z których się go pozyskuje. Wśród drobiu zdecydowanie królują kurczaki, ich ilość jaka jest utrzymywana jest przeogromna.

Odchowanie kurczaków to ważna czynność

odchowalnikNa świecie ciągle rośnie spożycie mięsa, popyt nie zamierza spadać, a więc podaż musi nadążać. W takim przypadku producenci skupiają się na łatwym i szybkim produkowaniu dostarczaniu mięsa, a niewątpliwie, takim właśnie sposobem jest chów i hodowla drobiu wszelakiej maści. Ptaki mają wiele zalet w porównaniu z ssakami, jeżeli rozpatrujemy je oczywiście pod katem szybkości i opłacalności produkcji. Najważniejszym jest zdecydowanie najszybszy średni dzienny przyrost oraz przy tym bardzo niskie spożycie paszy i wysoka jej przyswajalność. Proces klucia kurcząt trwa około 21 dni, jest to zdecydowanie krócej niż ciąża u ssaków. Po wykluciu istnieje przechowywania kurcząt w odpowiednich warunkach, do czego służy odchowalnik. To sprytne urządzenie pozwala na regulowanie warunków bytowych i dostosowywanie ich do potrzeb maluchów. Odchowalniki powinny spełniać szereg wymagań, które mają na celu jak najwyższe bezpieczeństwo kurcząt, co przekłada się na późniejsze wyniki hodowlane i jakość mięsa. Możliwość dokładnego umycia i zachowania sterylności to podstawa przy wyborze odchowalnika dla naszych zwierząt, więc nie powinniśmy zapominać o zwróceniu na ten aspekt szczególnej uwagi. 

W dobie rosnącej popularności wegetarianizmu i weganizmu, popyt na drób wciąż nie spada i nie zanosi się na to w przyszłości. Odpowiednie zabezpieczenie pierwszych dni życia piskląt jest kluczowe, a pomóc w tym może tylko odpowiedniej jakości odchowalnik, który zapewni odpowiednie warunki.