
Ekspres do kawy znajduje się obecnie w niejednym przeciętnym domu. Nie musimy już udawać się do kawiarni, aby napić się latte macchiato. Mając ekspres, możemy zrobić to o poranku w zaciszu domowym. Do domowego użytku zwykle kupujemy małe urządzenie na kapsułki bądź zmieloną kawę. Jest to napój lepszy niż zalany wodą z czajnika, jednak smakuje inaczej niż kawa podana z ekspresu kolbowego.
Różne rodzaje profesjonalnych ekspresów
W kawiarniach spotkać możemy kilka rodzajów ekspresów: ciśnieniowe kolbowy lub automatyczny, przelewowy bądź dzbankowy, czyli popularną kawiarkę. Zdecydowanie profesjonalne ekspresy gastronomiczne to z pewnością wszystkie ekspresy kolbowe. Woda w nich jest tłoczona przez kawę pod bardzo dużym ciśnieniem. To skraca czas kontaktu kawy z wodą. Nazwa pochodzi od rączki – kolby, do której wsypujemy kawę. Oczywiście mielimy ją przed samym parzeniem. Znawcy twierdzą, że smak takiej kawy różni się od smaku kawy przygotowanej w ekspresie automatycznym. Takie urządzenie posiada młynek do kawy, pojemnik na wodę, osobny na fusy oraz spieniacz mleka, który czasem jest wbudowany we wnętrze ekspresu. Możemy użyć w takim ekspresie kawy ziarnistej. Urządzenie zmieli ją przed samym parzeniem. Jest to ekspres dla tzw. leniuchów. Przeznaczony do mniejszych lokali, gdzie nie pojawiają się też szczególnie wymagający klienci. Kawa z takiego ekspresu jest oczywiście smaczna, jednak z pewnością nie odwiedzi cię koneser. To najczęstsze modele pojawiające się w kawiarniach i restauracjach. Ich ceny oczywiście oscylują od 4 do kilkunastu tysięcy złotych. Warto kupować te, które wyprodukowała uznana na rynku gastronomicznym firma.
Kawiarnie mają więc kilka możliwości w zakresie zakupu ekspresu. Mogą wybrać zarówno model, jak i cenę. Oczywiście także rodzaj kawy nie jest obojętny. Każdy z tych ekspresów jednak przygotuje espresso, latte macchiato czy cappuccino.