Kiedy sięgamy po wysokiej jakości hiszpańskie wina, często kojarzymy je z legendarnym regionem Rioja. To właśnie tam powstają jedne z najlepszych czerwonych win w Hiszpanii, jednak warto także zapoznać się z ofertami win z innych regionów, które niejednokrotnie są na takim samym wysokim poziomie. Czy rzeczywiście warto zdecydować się na hiszpańskie wina? I czy wytrawne odmiany będą nam smakowały?

Poznajemy walory smakowe hiszpańskich win

wino hiszpańskie wytrawneW przypadku win niezwykle istotne są etykiety, z których możemy odczytać wiele ważnych informacji, w tym odnoszących się do czasu starzenia wina. Pomocne są w tym zakresie określenia i na przykład Joven albo Cosecha oznacza, że wino nie podlegało procesowi starzenia w beczkach. Natomiast Carianza to minimum dwanaście miesięcy dojrzewania w beczkach dębowych, a także kolejny rok w butelkach. W takich winach, mimo roku spędzonego w beczce, tanina nie jest nachalna i wciąż można wyczuć wyraźny smak czereśni, wiśni czy śliwki. Warto zdecydować się na wino hiszpańskie wytrawne. Takie wina mogą mieć podobny okres starzenia w beczkach, jednak dłuższy okres leżakowania w butelkach sprawia, iż tanina daje o sobie znać. Możemy wyczuć lekką suchość na podniebieniu, która jest przełamana pikantnością, a także słodyczą wanilii. Dlatego tak ważne jest, aby poznać cechy najbardziej odpowiadających nam smakowo win i docelowo wybierać taką odmianę.

W ofertach znajdziemy także wina, które spędzają w beczkach dwa lata i aż trzy lata w butelkach. Sprawia to, iż urzekają one aromatem, w tym lukrecji, przypraw, czerwonych owoców oraz tytoniu. Takie wino jest w ustach łagodne, zbalansowane i wiele osób ocenia je jako eleganckie. Długotrwałe starzenie w beczkach przekłada się na dłuższy finisz smaku, co docenią zwłaszcza osoby o wysublimowanym smaku.