Sushi to przysmak wielu narodów, nie tylko Japończyków. Ta zdrowa potrawa kojarzona jest z nori, czyli sprasowanych glonów morskich, na które nakładamy przeróżne składniki. Głównym produktem jest ryż, który rozkładamy na całej powierzchni nori, dokładając warzywa oraz surowe lub pieczone ryby.

Przygotowanie sushi z urządzeniem do gotowania ryżu

urządzenia do gotowania ryżuPodanie sushi to zadanie długofalowe, w szczególności w domowych warunkach. Niektórzy obawiają się surowych ryb, które smakują znacznie inaczej aniżeli te po obróbce termicznej. Dlatego w Polsce często zastępowane są smażonymi produktami. Jednak najważniejsze w sushi jest dobre przygotowanie ryżu. Idealne jest zakup urządzenia do gotowania ryżu. To niezwykle przydatny specjalny garnek, który przede wszystkim nie przypali produktu. Sushi przygotowujemy z ryżu sypkiego, specjalnej grubości i wielkości ziarna. Klasyczny ryż w torebkach zbytnio się nam sklepi i będzie nie smaczny w sushi. Dlatego też ryż musimy gotować bezpośrednio w wodzie i nie doprowadzić do przypalenia. Wewnętrzna część tego garnka wykonana jest z nieprzywieranego tworzywa non-stick. Takie urządzenie znacznie ułatwia całą sprawę.Po pierwsze skraca on czas przygotowania ryżu. Efektywność i oszczędność czasu zawsze jest w cenie. Dodatkowo w zestawie dołączana są specjalne miarki, dzięki czemu idealnie odmierzycie tylko tyle ryżu ile potrzebujecie. Jest to ważne, skoro potrzebujemy produktu, kupowanego w kilogramowych workach, a nie w wydzielonych porcjach. 

Gotowanie ryżu do sushi jest niezwykle przyjemne z takich urządzeniem. Przyda się on także przy codziennych okazjach. Możecie  przygotować do obiadu szybko ryż, nie martwiąc się o jego przywieranie do garnka. Takie urządzenie sprawi, że ryż szybko nie obeschnie i nawet spóźnialscy dostaną ciepły i świeży produkt.