Piec w kuchni – do gotowania i do ogrzewania pomieszczeń

Wydawać by się mogło, że kuchnie wolnostojące odeszły do lamusa kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt lat temu. Nic bardziej mylnego! Okazuje się, że powracają one w wielkim stylu. To właśnie dzięki takim piecom w kuchni można było poczuć prawdziwe rodzinne ciepło.

Piec wolnostojący z płaszczem wodnym, opalany drewnem

termorosa xxlBabcie gotowały na takich kuchniach obiady dla całej rodziny. Dzięki tym piecom w kuchni niezależnie od pory roku było ciepło, zimą dzieci gromadziły się przy takim piecyku i ogrzewały ręce. Teraz piece wolnostojące kuchenne mają znacznie więcej możliwości. Poza tym wyglądają znacznie lepiej, bo są projektowane tak, by były nie tylko wygodne w użytkowaniu, ale przede wszystkim funkcjonalne i ergonomiczne. Służą one nie tylko do ogrzewania pomieszczeń, ale również do gotowania, smażenia, pieczenia. Jedną z propozycji jest piec termorosa xxl, który jest piecem z płaszczem wodnym, a opala się go drewnem. Płaszcz wodny to specjalna przestrzeń z wodą, która znajduje się wokół paleniska. Kiedy w piecu pali się ogień, woda w płaszczu wodnym jest ogrzewana i może wspomagać centralne ogrzewanie. Oprócz tego piec ogrzewa również powietrze w danym pomieszczeniu, czyli w kuchni. Dzięki takiemu rozwiązaniu można na pewno zaoszczędzić na rachunkach za ogrzewanie. W piecu najlepiej palić drewnem suchym, liściastym. Można je przechowywać w samym piecu w specjalnej szufladzie.

Wtedy dodatkowo drewno będzie się suszyć. Suche drewno wydziela w trakcie palenia bardzo dużo ciepła. Z płaszczu wodnego woda dostaje się do grzejników zasilanych przez centralne ogrzewanie. W ten sposób można dogrzewać cały dom. Piecyk posiada wiele różnych funkcji, ale najważniejsze jest to, że można na nim gotować, a do tego wspomaga ogrzewanie pomieszczeń w domu. Cena takiego pieca to około 10 tysięcy złotych.

O Autorze: Damian Sad