Kilka słów o zdrowym jogurcie

Obecnie panuje trend na zdrowe odżywianie. Do tej pory nie przywiązywałem wagi do tego co jem i jak jem, ale od kiedy moja dziewczyna Ela skończyła dietetykę, to zaczęła mnie uświadamiać w kilku kwestiach. Nie ukrywam, że była to bardzo drastyczna zmiana, chociaż nie tak odczuwalna na kieszeni, jak się początkowo spodziewałem.

Jogurty hand made i ich korzyści

jogurt domowyBardzo lubię jeść różne rzeczy, które moja dziewczyna sama przygotuje. Kiedy skończyła swoje studia i wróciła do Bydgoszczy, przeprowadziła małą rewolucję w naszej kuchni. Przede wszystkim wyeliminowała wszelkie nadmiary cukru z mojej diety. Zamiast tego zaczęła tworzyć pyszny jogurt domowy. Na początku nie mogłem przywyknąć do tego, że smakował trochę inaczej, niż te zakupione w sklepie. Jego smak był bardziej cierpki. Moja dziewczyna zaczęła jednak na tyle urozmaicać jogurty, że z dnia na dzień zaczęły smakować coraz lepiej. Najpierw dodawała niewielkie ilości owoców, żebym od razu się nie przyzwyczaił. Miałem zaakceptować smak prawdziwego, domowego jogurtu i przyzwyczaić się do mniej słodkich smaków. Po dłuższym czasie zauważyłem, że mam więcej energii, lepiej mi się śpi, a chodzenie na siłownię było dużo łatwiejsze. Dlatego też bardzo polubiłem jej jogurty, które codziennie brałem do pracy. Najlepsze jest w tym wszystkim, że koszty tworzenia takich domowych smakołyków są dużo niższe, niż kupowanie gotowych w sklepach.

Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu, ale jak ktoś uwielbia zdrowe jedzenie, to pobyt w kuchni jest dla niego przyjemnością. Poza jogurtami, do swojej diety wprowadziłem też orzeźwiające koktajle z mleka bez laktozy. Po kilku miesiącach schudłem i czuję się dużo lepiej. Polecam wszystkim zmianę trybu życia, właśnie ze względu na samopoczucie oraz zdrowie.  

O autorze: Damian Sad